Ondernemer van het jaar!

Optiek van Veen biedt al 60 jaar (oog en oor) zorg

“Er zijn voor elkaar, dat is de missie van Van Veen”.

We zijn een zorgfamilie en willen iets voor de mensen betekenen. Dat is altijd voor ons de missie geweest en ook in deze tijd willen we op ons terrein voor de mensen zorgen. Ja we verdienen er ook ons brood mee, maar mensen staan in ons werk centraal. Wat kunnen we voor hen doen?”.

Geschiedenis

Optiek van Veen bestaat dit jaar zestig jaar en is in Nunspeet, en ver daar om heen, een begrip geworden. Het begon met Opa van Veen in 1952 in een pandje in de Dorpsstraat. Hij nam de zaak van Horlogerie en Optiek Van Kernebeek over. Niet veel later werd met de brillen het pandje betrokken op de hoek van de Markt (nu L&M) en begint zoon Henk begin jaren '70 in het pand aan de Dorpsstraat 29 (nu juwelier Hordijk). Hier wordt ook Hendri geboren. In 1992 wordt verhuisd naar het huidige adres, waar nu, na een grondige verbouwing, een prachtige zaak is verrezen.

In de beginjaren was Optiek van Veen een echte brillenwinkel, waarbij de bril naar aanleiding van een recept van de oogarts gemaakt werd. (Hendri toont de eerste vitrine uit Opa's tijd die, pure nostalgie, nog in het pand hangt en meerdere oude attributen waaronder het oude receptenboek).

foto dorpsstraat 32 1977optiek dorpsstraat 1960

optiek dorpsstraat 29DSCN0378Optiek van Veen-7875b

 

Pionier

Optiek van Veen zocht en zoekt steeds weer naar nieuwe ontwikkelingen. Zo maakt (vader) Henk van Veen in 1980 naam als ware pionier op het gebied van contactlenzen en wordt voor het eerst computergestuurde oogmeet techniek toegepast.  Dit zou hem tot drie keer toe een uitnodiging opleveren voor oogscreening bij de deelnemers aan de Olympische Spelen. En zo reist Henk van Veen in 1992 af naar de Winterspelen in Albertville Frankrijk, in 1996 naar de Zomerspelen in Atlanta VS en in 1998 naar de winterspelen in Nagano Japan.

Hendri van Veen: “Ik was en ben er trots op dat mijn vader daarvoor werd uitgenodigd. Daaruit bleek dat hij naam had verworven op zijn vakgebied. Heel wat topsporters uit de regio wisten en weten zo de weg naar Nunspeet te vinden. Van roeisters tot voetballers, van waterskiers tot hordelopers. Ook schaatser Gerard van der Velde heeft van onze diensten gebruik kunnen maken. En nog steeds hebben we goede contacten met het NOC/NSF. Maar ook op de Paralympische Spelen bijvoorbeeld hebben we ook twee zit volleyballers mogen steunen met adviezen op het gebied van Sport & Zien. Last but not least zijn we als Optiek van Veen ook betrokken geweest bij de z.g. Special Oplympics, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking.

15011992NV 2Faciliteit Optiek van Veen - Hendri

Opvolging


In 1993 treedt Hendri toe tot het optiek vak: “Aanvankelijk wilde ik autoverkoper worden en ben dat ook een poosje geweest. Maar daar werd ik niet gelukkig van. Toen ik aan vader aangaf toch ook opticien te willen worden zei hij, ,,dat is mooi, maar niet bij mij..”. Het leek hem (en ook mij, ik wilde het op eigen kracht doen) beter elders ervaring op te doen. Zo ben ik opgeleid en heb ik gedurende tien jaar ervaring opgedaan in diverse zaken in Nijkerk, Amersfoort en Epe. Na tien jaar vroeg ik of er al plek was in de zaak in Nunspeet. Dat bleek het geval en zo trad ik in 2003 bij mijn vader in dienst. Dus ik heb er ook al weer twintig jaar opzitten en nog steeds tot volle tevredenheid trouwens”.

“In de loop van de jaren ben ik er steeds meer ingegroeid en deed mijn vader kleine stapjes terug. Vanaf 2005 hebben we de overdracht concreet gemaakt en vanaf januari 2011 is vader helemaal gestopt ‘mee te draaien’ met de afspraken. Voor sommige klanten was het best wel even wennen dat ze hem niet meer in de zaak aantroffen. Door de jaren heen waren er natuurlijk wel veel goede contacten ontstaan”.

Vader Henk van Veen maakt zich nu graag verdienstelijk op het gebied van Mediation. Niet als professional, maar zijn interesse voor mensen zet hij in als er een beroep op hem wordt gedaan

bijvoorbeeld bij Buurtbemiddeling (niet in Nunspeet trouwens) of bij andere problematieken waar hij op verzoek een coachende rol kan spelen. Hendri: “Ook hier zie je weer wat ons als familie bezighoudt: “Het er waar mogelijk voor elkaar willen zijn”.

Daarnaast is hij uiteraard voor zoon Hendri, zo nodig, beschikbaar om van advies te dienen.

Waar Optiek van Veen met Opa begon als brillenzaak en de contactlenzen voornamelijk door Henk van Veen werd toegevoegd, is de zaak met Hendri verder uitgebreid met Optometrie en deskundigheid op het gebied van Horen. Hendri: “Met al deze aspecten kunnen we op meerdere terreinen heel veel betekenen voor onze klanten”.

Wie meer wil weten over de historie kan ook uiteraard in de winkel terecht. Men zal u graag van dienst zijn, tevens is er een speciale blijvende hoek waar de geschiedenis vanaf 1952 in beeld is gebracht.

 

(gepubliceerd 2012)

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio