Ondernemer van het jaar!

Staar (cataract)

Staar ook wel cataract genoemd is een toenemende vertroebeling van de ooglens. Maar wat is cataract nu precies? Normaal is de ooglens helder en transparant, de eiwitten in de lens gaan in der loop van de tijd samenklonteren waardoor de lens steeds minder helder en stugger wordt. Dit is meestal een langzaam verlopend proces, waardoor men onscherp gaat zien. Cataract is een van de meest voorkomende en belangrijkste oorzaak voor slechtziendheid.

Mogelijke klachten bij cataract

  • Het zicht wordt langzaam minder
  • Kleurwaarneming verandert, alles lijkt grauwer
  • Vaker last van het licht en wordt sneller verblind
  • Dubbel zien met een oog
  • Halo’s / kringen rondom lampen

Meestal is cataract een ouderdomsaandoening, het komt meestal voor bij ouderen boven de 55 jaar, maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals medicijngebruik, langdurig blootstelling aan zonlicht en dus UV straling, voeding, roken en alcohol gebruik. Wanneer het zicht verminderd door cataract dan kan dat niet verholpen worden met nieuwe glazen in de bril. De optometrist onderzoekt bij een cataractonderzoek hoe ernstig de mate van cataract is en of er eventuele andere oogafwijkingen hiermee verbonden zijn.

Belangrijk om te weten

Dit onderzoek vindt plaats in het OOG+OOR Zorgcentrum Noordwest Veluwe. Tijdens dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van druppels, waardoor u een vergrote pupil krijgt. Dit vergemakkelijkt het onderzoek. Met een speciale lens wordt dan in het oog gekeken en onderzocht op bovenstaande punten. Vanwege de vergrote pupil bent u lichtgevoeliger en raden wij u aan om een zonnebril mee te nemen. Komt u met de auto dan is het verstandiger dat u iemand meeneemt om te rijden, dit vanwege het verminderde zicht. Het effect van de druppels is meestal binnen 4 uur uitgewerkt. Mocht uit onderzoek blijken dat nader onderzoek of overleg met uw huis- of oogarts gewenst is, zullen wij daarvoor zorgen.

Voor meer informatie over optometrie en optometrisch onderzoek, klik op de button.

logo oog en oorzorg 300

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken om uw ogen uitgebreid te laten onderzoeken via tel. 0341-252664, of via onze online agenda of stuur een e-mail naar info@optiekvanveen.nl.

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio