Ondernemer van het jaar!

Brillenglazen bij Optiek Van Veen

Voor het aanmeten van uw nieuwe bril zijn uw ogen eerst uitgebreid en nauwkeurig gemeten door één van de speciaal hiervoor opgeleide oogmeetkundig opticiens of optometristen van Optiek Van Veen. Terecht verwacht u nu minstens zo goed te zien als met uw vorige bril en liever nog beter. De specialisten bij Optiek Van Veen gaan met u op zoek naar dat soort glas dat past bij het kijkgedrag van uw oog.

Het onderhoud van uw brillenglazen

Het onderhoud van uw brillenglazen

Wij adviseren u de bril onder stromend, handwarm water schoon te maken. Zo worden harde stofdeeltjes eerst van de glazen weggespoeld. Gebruik een zachte zeep om eventuele vetresten te verwijderen. Dit mag geen zeep zijn op citroen/citrus basis.

Droog de bril met een schone zachte doek, bij voorkeur een schoon microvezeldoekje, af. Was deze doek regelmatig zonder gebruik te maken van een wasverzachter. Het gebruik van wasverzachters maakt de doek namelijk ongeschikt, omdat er dan een wazige zweem op de glazen achterblijft. Het gebruik van zakdoekjes of keukenpapier wordt sterk afgeraden. Hierin zitten mogelijk grovere houtvezels die uw glazen kunnen beschadigen.

Tips

 • Leg uw bril nooit neer met de bolle zijde van de glazen naar beneden.
 • Leg uw bril nooit zo weg dat de glazen in aanraking kunnen komen met harde (ruwe) oppervlakten.
 • Een goed passende, stevige brillenkoker biedt de beste bescherming.
 • Stel brillen niet bloot aan extreem hoge temperaturen. Denk hierbij aan de sauna of (in het dashbordkastje van) een in de zon geparkeerde auto.
 • Voorkom plotselinge temperatuurwisselingen, uw bril even snel onderdompelen in het hete afwaswater, kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor uw ontspiegelde brillenglazen.
 • Agressieve stoffen kunnen uw brillenglazen blijvend beschadigen. Vermijd daarom contact met: aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, hairspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insekticiden.
 • Heeft u de bril ergens tegenaan gestoten en past hij niet meer perfect, dan moet uw bril worden bijgesteld. Doe dit nooit zelf, Uw opticien heeft de juiste apparatuur in huis om de pasvorm weer te herstellen. Hiermee wordt voorkomen dat de brillenglazen onnodig aan spanning onderhevig worden gesteld
 • Wij adviseren u regelmatig bij de vakopticien langs te gaan voor een perfecte afstelling van uw bril. Zo kunnen zij u een optimaal draagcomfort garanderen
 • Wij adviseren u om jaarlijks bij de vakopticien uw bril ultrasonisch te laten reinigingen. Hiermee wordt voortijdige corrosie, onder meer door transpiratie, voorkomen.
Link naar artikel: Het onderhoud van uw brillenglazen

Goed bekeken met Optifog: weg met beslagen brillenglazen!

Goed bekeken met Optifog: weg met beslagen brillenglazen!

Welke brildrager kent het niet. Beslagen brillenglazen. Je wilt een kamer binnenstappen maar je ziet niets. Condens zorgt ervoor dat je even verblind bent. Hoe komt dat?

Factoren die een rol spelen

 • Het temperatuurverschil tussen de twee omgevingen
 • De  luchtvochtigheid in de warme omgeving
 • De duur van de blootstelling aan de temperatuursverandering

Situaties waarin het voorkomt

1. Verandering van omgeving

Van een koude naar een warme omgeving. Bijvoorbeeld tijdens een warme zomerdag vanuit een ruimte met airconditioning naar buiten.

2. Binnenshuis
Wanneer je aan een warme kop koffie wilt beginnen, of net wanneer je de vaatwasser opentrekt.

3. Buitenactiviteiten

Condens kan ontstaan tijdens het sporten in de openlucht. Bijvoorbeeld bij hardlopen,  mountain biking, skieën, tennis enz.

4. Op de werkplek

Op een werkplek, waar precisie en veiligheid erg belangrijk zijn voor brildragers en/of waar het gebruik van maskers of een veiligheidsbril verplicht is.

De brillenglazen van optifog kennen dit probleem niet. Zij worden namelijk beschermd door een exclusieve anti-condenslaag. Goed bekeken.  

 

 

 

Link naar artikel: Goed bekeken met Optifog: weg met beslagen brillenglazen!

Bijziendheid: ver weg niet goed zien

Bijziendheid: ver weg niet goed zien

Een bijziend of myoop oog is langer dan het ‘normale’ oog. Het brandpunt van de gebroken lichtstralen bevindt zich vóór het netvlies. Op het netvlies vormt zich een onscherp beeld. Hierdoor worden voorwerpen in de verte wazig waargenomen. De lichtstralen van een nabijgelegen punt kunnen nog wel scherp op het netvlies worden afgebeeld. Omdat een bijziende meestal beter dichtbij dan veraf kan zien, heet hij “bijziend”. 

Oplossing
Een negatieve lens (min brillenglas) voor het oog trekt de invallende lichtbundel iets uit elkaar, zodat het brandpunt naar achteren verschuift. Het brandpunt wordt weer keurig op het netvlies afgebeeld en de bijziende ziet weer haarscherp.

Wanneer?
Bijziendheid ontwikkelt zich meestal tussen het 10e en 25e levensjaar. Beginnende bijzienden gaan graag wat dichterbij de televisie zitten. Zij hebben echter, in meer of mindere mate, moeite met het lezen van bijvoorbeeld verkeersborden op afstand. Om beter op het schoolbord te kunnen kijken, gaan kinderen liever vooraan in de klas zitten. Een ongecorrigeerde bijziende herken je vaak aan het ‘knijpen’ met de ogen, bijvoorbeeld bij het televisie kijken.

Wat is de oorzaak van bijziendheid?
De oogbol is relatief te lang of de brandpuntsafstand van de ooglens is te kort. Hierdoor worden de lichtstralen die het oog bereiken niet juist gebroken. Het brandpunt valt vóór het netvlies. Er zijn aanwijzingen dat bijziendheid erfelijk is. Echter, steeds vaker blijkt dat ook langdurig nabij werk een oorzaak kan zijn.

Hoe vaak komt bijziendheid voor?
Zo’n 30% van de bevolking is bijziend. Bijziendheid manifesteert zich meestal al bij schoolgaande kinderen en zet door tijdens de groei.

Hoe wordt bijziendheid vastgesteld?
Bij kinderen kan bijziendheid meestal eenvoudig worden vastgesteld, omdat ze vaak met de ogen knijpen. Ook hebben ze moeite met het kijken op het schoolbord, bij het televisie kijken of met het scherp zien in de verte. Volwassenen merken vaak dat ze moeite hebben met het autorijden, met name in het donker.

Kan een bril of contactlenzen bijziendheid voldoende corrigeren?
Met een bril of contactlenzen is bijziendheid optisch simpel te corrigeren. De breking van de lichtstralen die het oog bereiken wordt iets veranderd.

Is een bril dragen nodig?
Een correctie is vaak noodzakelijk om goed te kunnen zien. Als uw gezichtsvermogen is verminderd, dan adviseert de vakopticien een op uw ogen afgestemde correctie. Soms is een correctie voor bepaalde situaties zoals televisie kijken en autorijden voldoende.

Link naar artikel: Bijziendheid: ver weg niet goed zien

Kwaliteitsleesbril met geavanceerde glazen van Essilor

Kwaliteitsleesbril met geavanceerde glazen van Essilor

Heeft u al een leesbril of bent u aan een leesbril toe, dan is Interview voor u de ideale oplossing. Deze bijzondere leesglazen bieden u namelijk een groter en veel praktischer kijkbereik dan de glazen in een standaard leesbril. 

Beperkt zicht
Een gewone leesbril lijkt een praktische oplossing voor uw leesprobleem, maar de leesafstand waarmee u met deze bril scherp kunt zien, is vaak uiterst beperkt. Met een standaard leesbril kunt u scherp zien tot circa 40cm, slechts voldoende om een boek te kunnen lezen. Vanwege dit beperkte gezichtsveld, kiest men vaak voor een halve leesbril zodat men over de bril heen toch weer in de verte kan kijken. Een nadeel is dat een halve leesbril u vaak ouder maakt. Bovendien blijkt in de praktijk dat het uitoefenen van hobby’s en allerlei werkzaamheden scherp zicht vraagt tussen 40cm en 150cm.

Met Interview glazen ziet u scherp tussen 40cm en 150cm
Interview is hét leesglas voor iedereen die zich niet wil laten beperken door een standaard leesbril. Bij tal van activiteiten zult u het comfort en het gemak van deze glazen direct waarderen. Bij beeldschermwerk heeft u bijvoorbeeld een scherp zicht over het gehele werkgebied. U kunt moeiteloos afwisselend kijken van beeldscherm naar document en toetsenbord. Bovendien worden uw natuurlijke hoofd- en lichaamshoudingen gerespecteerd. Denk aan het gemak en extra kijkcomfort van Interview glazen bij zaken als handwerken, kaarten, modelbouw, munten verzamelen en klussen in huis. Een prettige bijkomstigheid is dat Interview glazen niet per se in een halve leesbril geslepen hoeven te worden. Dit betekent dat u een normaal montuur kunt uitzoeken, zodat uw leeftijd niet verraden wordt.

Link naar artikel: Kwaliteitsleesbril met geavanceerde glazen van Essilor

Brillenglazen voor modieuze look

Brillenglazen voor modieuze look

Stijl wordt vaak gekenmerkt door de mate waarin het ‘niet noodzakelijke’ wordt weggelaten. Die trend vindt u terug in allerlei producten, zoals laptops, horloges en mobiele telefoons. Producten die dunner, lichter en mooier zijn dan voorheen. Terwijl ze de gebruiker tegelijkertijd meer functionaliteit bieden. Minder is meer!

Essilor haakt in op deze trend met haar Stylis 1.67 brillenglazen, die extreem dun en licht zijn. Traditionele kunststof brillenglazen zijn gemiddeld ruim 15% dikker en zwaarder dan Stylis brillenglazen. In vergelijking met mineraal glas is het gewichtsvoordeel nog vele malen hoger.

Met Stylis biedt Essilor u, naast een optimaal draagcomfort, veel meer kijkcomfort en esthetiek. In Stylis zijn stijl en comfort tot in perfectie verenigd.

Opvallend onopvallend
Stylis brillenglazen zijn veel dunner en vlakker dan traditionele kunststof brillenglazen.

Mooi transparant
Alle Stylis brillenglazen zijn standaard voorzien van een Crizal® UV ontspiegeling die hinderlijke reflecties voor 99% wegneemt. Deze ontspiegeling verhoogt tevens op efficiënte wijze de krasbestendigheid van de glazen. Hierdoor zijn deze beter bestand tegen de invloeden van dagelijks gebruik. Bovendien zijn de glazen gemakkelijker schoon te houden.

Stijlvol
Stylis brillenglazen zijn geschikt voor alle monturen, met name voor randloze en/of glasbrillen. Doordat Stylis brillenglazen dunner en vlakker zijn, zullen de ogen bij plussterkten minder groot lijken en bij minsterkten minder klein worden. Innovatie in combinatie met esthetiek en stijl.

Link naar artikel: Brillenglazen voor modieuze look

Optimaal kijkcomfort

Optimaal kijkcomfort

Standaard of traditionele unifocale brillenglazen bieden over het algemeen een zeer goede prestatie in het centrale zicht. Ze voorzien echter niet in de toenemende behoefte van u als brildrager, om op elk punt in het brillenglas een scherp zicht te hebben. Dat doen Essilor 360° glazen wel.

Met de unifocale glazen Essilor 360° kunnen wij u High Resolution Vision™ bieden, oftewel een extreme precisie en een uiterst hoog contrast, ongeacht de richting waarin u kijkt.

Komt u in aanmerking?

 • Brildragers die het hoogste kijkcomfort zoeken
 • Brildragers met hogere sterktes
 • Brildragers die een cilinderafwijking hebben
Link naar artikel: Optimaal kijkcomfort

Meekleurende brillenglazen

Meekleurende brillenglazen

Transitions brillenglazen zijn bestemd voor dagelijks gebruik. Ze bieden binnen alle voordelen van heldere glazen en dragen bovendien bij aan de gezondheid en het welzijn van uw ogen, aangezien zij buiten automatisch meekleuren met veranderende lichtomstandigheden, schittering helpen onderdrukken en schadelijke UV-stralen blokkeren.

Transitions brillenglazen beschermen uw ogen tegen:

Zonneschitteringen

Direct zonlicht kan hinderlijk zijn en kan het toeknijpen van de ogen en wazig zicht veroorzaken. Transitions brillenglazen helpen schittering te verminderen en contrast te verhogen, omdat zij zich buiten automatisch aan de lichtomstandigheden aanpassen. Hierdoor wordt de kwaliteit van u gezichtsvermogen verbeterd.

Vermoeide ogen

Als de lichtsterkte vaak verandert, kan het zijn dat u aan het eind van de dag vermoeide en pijnlijke ogen hebt. Transitions brillenglazen helpen vermoeidheid van de ogen te verminderen, doordat zij veranderingen in lichtomstandigheden voortdurend compenseren. Hierdoor voelen uw ogen de hele dag prettiger aan.

UV-stralen

Schadelijke UV-stralen zijn er het hele jaar door. Uw ogen moeten net als uw huid ook beschermd worden. Transitions brillenglazen blokkeren 100% van de schadelijke UVA- en UVB-stralen en helpen u dus om uw ogen gezond te houden.

Kort gezegd helpen Transitions brillenglazen:

- om buiten de kwaliteit van het zicht te verbeteren door contrasten te verhogen
- om vermoeidheid van de ogen te verminderen
- om gezond zicht in stand te houden voor de toekomst.

Link naar artikel: Meekleurende brillenglazen

De meest uitgebalanceerde dynamische brillenglazen

De meest uitgebalanceerde dynamische brillenglazen

De nieuwe Transitions Signature brillenglazen reageren sneller op direct en indirect zonlicht. Dit betekent dat ze donkerder worden in verschillende zon omstandigheden, met het gezicht van de zon af gewend, in reflecterend licht, op verschillende plaatsen en verschillende tijdstippen van de dag. U merkt niet dat de glazen verkleuren, maar u merkt wel dat het beeld heel scherp is en dat de kleuren er heel natuurlijk uit zien. 

En wanneer u naar binnen gaat worden
de brillenglazen snel weer helder. Dus
waar u ook bent, u heeft altijd en overal
plezier van het verbeterde zicht.

 • Binnen en 's nachts helemaal helder

 • Snel terugkleurend vermogen

 • Blokkeert 100% van de UVA- en UVB-stralen

 • Geschikt voor iedere sterkte en alle monturen

Link naar artikel: De meest uitgebalanceerde dynamische brillenglazen

Kijken? Dat doe je met je hersenen!

Kijken? Dat doe je met je hersenen!

Er wordt altijd gezegd dat we met onze ogen zien, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Vergelijken we onze ogen met een moderne digitale camera, dan zijn onze ogen de camera’s die het beeld opnemen dat uiteindelijk in onze hersenen op het ‘scherm’ wordt vertoond. Omdat onze ogen ongeveer zes centimeter uit elkaar staan, bekijken ze het beeld ieder vanuit een iets andere gezichtshoek. Van die twee, afzonderlijke en iets verschillende beelden, wordt door de hersenen een totaalbeeld gevormd waarin we de diepte ervaren die we met één oog niet kunnen zien. Dit noemen we het z.g. stereobeeld. Als we nu een brillenglas voor het oog plaatsen, wordt het beeld dat we gewend zijn te zien vergroot, verkleind of zelfs enigszins vervormd (afhankelijk van de gecorrigeerde werking). Ook in uw nieuwe bril zitten dus glazen die vergroten, verkleinen en/of vervormen. De kans is dus aanwezig dat, als deze glazen ook nog verschillend van sterkte zijn, ze beide een andere vervorming van het beeld veroorzaken.

In de praktijk komt het erop neer dat u het beeld eerst ‘anders’ ziet dan u gewend was. Aanvankelijk kan het bijvoorbeeld zo zijn dat, als u het hoofd beweegt, u de hele wereld ziet bewegen. Als u naar de grond kijkt kan het lijken alsof u heel klein bent of juist heel groot. Vooral als u wat hoger staat of zit, zoals op de fi ets, kan dit een vreemde gewaarwording zijn. Ook kunt u de indruk krijgen dat u met uw nieuwe bril bobbels of juist kuilen in de vloer ziet, dat de muren voor- of achterover hellen en tafels scheef staan. En soms lijkt het of de krant naar boven of naar beneden taps toeloopt. Kortom, het ruimtelijk zicht kan tijdelijk verstoord zijn.

Zelfs als de sterkte van uw glazen gelijk blijft, maar het model of de stand van de nieuwe bril is anders, kunt u al enkele van dit soort verschijnselen verwachten waar u opnieuw even mee moet oefenen. De overschakeling op een extra dun glastype kan ook de aan ommezijde beschreven verschijnselen tot (tijdelijk) gevolg hebben. Gelukkig zijn onze hersenen snel in staat al deze bijzondere beelden weer tot hun ware proporties terug te brengen. Daarom kunnen we
zeggen dat ook u vrijwel zeker na enige oefening met uw nieuwe brillenglazen overweg zult kunnen. Bij de een verloopt dit proces sneller dan bij de ander. Soms duurt het enige dagen, maar het kan in uitzonderlijke gevallen ook wel een paar weken duren, voordat de hersenen de nieuwe beelden volledig hebben geaccepteerd. Leeftijd speelt daarbij soms een rol. Hoe jonger de ogen, des te sneller hebben we de oefening onder de knie.


Om dat proces te helpen is het daarom verstandig de nieuwe bril zoveel mogelijk te dragen, bij voorkeur de hele dag. Valt u niet te snel terug op uw oude bril, anders krijgen de hersenen namelijk steeds een ander beeld te verwerken, waardoor ze niet goed in staat zijn zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Hebt u echter het gevoel dat het kijken met uw nieuwe bril vreemd blijft of krijgt u andere klachten, kom dan langs bij de specialisten van Optiek Van Veen.

Link naar artikel: Kijken? Dat doe je met je hersenen!

Varilux: 50 jaar innovatie

Varilux: 50 jaar innovatie

Vijftig jaar van optisch onderzoek hebben het mogelijk gemaakt dat Essilor unieke innovaties voor presbyopen kan verwezenlijken. U leest hier over de meest recente innovaties: 

Varilux S-series
Als Een nieuwe dimensie in multifocale brillenglazen : Varilux S-seriesDeze nieuwe brillenglazen rekenen voorgoed af met de beperkingenvan "gewone" brillenglazen. De Varilux S-series integreert 3 revolutionaire technologiën: Nanoptix, Synchroneyes en 4D Technology.

Eyecode
Als u enkel genoegen neemt met de grootste nauwkeurigheid, het beste contrast, de meest scherpe details én dit alles op basis van uw ogen, kies dan voor eyecode. Deze unieke code ligt in elk van onze ogen verscholen en werd voor de eerste keer ooit door Essilor "gekraakt". Dit gebeurt door een persoonlijke 3D diagnose bij uw opticien door middel van het Visioffice meetapparaat en zorgt voor een ongeëvenaard kijkcomfort. Ervaar 5 keer meer precisie, ervaar eyecode!

Varilux Physio 2.0
Essilor lanceert in maart 2010 de Varilux Physio 2.0   Dat is de opvolger van de zeer succesvolle Varilux Physio die in 2006 was geïntroduceerd. Daarbij werd voor de 1e keer golffronttechnologie toegepast in een brillenglas. Varilux Physio 2.0, met W.A.V.E. 2.0-technologie, houdt rekening met de steeds veranderende pupildiameter onder invloed van lichtomstandigheden, leeftijd, kijkafstand en sterkte van de brildrager. Daarmee garandeert Varilux Physio 2.0 High Resolution Vision in alle omstandigheden. Beschikbaar in de versies Regular (voor standaard monturen) en Short (voor kleine monturen). Wenst u dit topglas op maat van uw montuur? Geen probleem, met Varilux Physio 2.0 Fit worden al uw montuurparameters meegenomen in de berekening van het ontwerp van uw brillenglazen, zodat ze op alle vlakken een unicum zijn voor uw ogen!

Varilux Comfort New Edition
In juni 2010 werd de Varilux Comfort New Edition geïntroduceerd. Met meer dan 100 miljoen (!) paar verkochte brillenglazen is Varilux Comfort is sinds 1993 de referentie in de optiek. Tijdens deze 17 jaar hebben we heel veel innovaties en evoluties mogen verwelkomen, zoals de iPod en iPad, navigatiesystemen, HD-tv, Smartphones enz... Het spreekt voor zich dat wij dit merken aan ons zicht. Al deze nieuwe toestellen vragen immers een aanpassing van ons kijkgedrag. Om aan die aanpassing tegemoet te komen, werd Varilux Comfort in juni 2010 vervangen door Varilux Comfort New Edition. Zo kunnen uw ogen uw tempo weer bijbenen!
 
Link naar artikel: Varilux: 50 jaar innovatie

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio