Ondernemer van het jaar!

De werking van het oor en het gehoor

Onze oren zijn één van de meest complexe organen van ons lichaam. Zij ontvangen geluidsgolven en zenden ze naar onze hersenen. Hier worden ze geanalyseerd en omgezet naar geluiden die u kunt verstaan. Maar hoe werkt ons gehoor nu eigenlijk?

Stap 1 - De oorschelp

De kraakbenige oorschelp vangt geluidsgolven op en leidt deze tot aan het trommelvlies

Stap 2 - Het middenoor

De geluidsgolven zorgen ervoor dat het trommelvlies gaat trillen, waardoor vervolgens de drie kleine gehoorbeentjes in het midden oor worden geactiveerd. De drie kleine botjes worden als volgt genoemd; hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij werken samen als een hefboom die de akoestische trillingen in de lucht omzetten naar mechanische energie, die vervolgens geleidt wordt naar de vloeistof in het binnenoor, via het ovale venster. De beweging van dit ovale venster zorgt ervoor dat de geluidsgolven naar de vloeistof in het binnenoor geleid worden.

Stap 3 - Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit met vocht gevulde kanalen en wordt gevormd door de spiraalvormige cochlea. De kanalen in de cochlea zijn voorzien van ongeveer 20.000 microscopisch kleine haarcellen die de geluidstrillingen omzetten naar zenuwpulsen. Het zenuwnetwerk zorgt ervoor dat deze pulsen naar de hersenen gestuurd worden waar het impulsen interpreteert als waardevolle geluiden.

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio