Ondernemer van het jaar!

Denkt u gehoorverlies te hebben?

Goed horen is belangrijk voor uw kwaliteit van leven. Kunnen verstaan en verstaan worden. De dialoog tussen mensen en het duidelijk maken wat men precies bedoelt hangt niet alleen van woorden af maar ook van bijvoorbeeld nuances in toon. Voor iemand die goed hoort is dit allemaal heel natuurlijk en gewoon. Het belang van goed horen kan daarom alleen goed worden begrepen wanneer we ons voorstellen hoe het zou zijn om zelf te leven met een slecht gehoor.

Voor meer informatie over gehoorverlies en ooronderzoek, klik op de button.

logo oog en oorzorg 300

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken om uw oren uitgebreid te laten onderzoeken via tel. 0341-252664, of via onze online agenda of stuur een e-mail naar info@optiekvanveen.nl.


Hoe is uw gehoor?

Gehoorverlies ontwikkelt zich geleidelijk, misschien bent u er zich niet eens van bewust dat de alledaagse geluiden verdwenen zijn. Voordat u het weet, mist u ook belangrijke geluiden die nodig zijn om een gesprek te kunnen voeren. U denkt misschien dat uw gehoorverlies niet erg genoeg is om u er zorgen over te maken. Maar hoe klein uw gehoorverlies ook is, u zult een duidelijke verbetering in uw leven merken door iets aan dit probleem te doen. Hoort u de vogels buiten niet meer fluiten? De alledaagse geluiden om ons heen geven betekenis aan ons leven. Kunt u het geluid van een spinnende kat niet meer horen? Of hoort u het geluid van krakende sneeuw onder uw laarzen niet meer of het fluiten van een vogel in uw tuin? Dan is het mogelijk dat u een gehoorverlies heeft. U kunt uw gehoor vrijblijvend laten testen bij Optiek van Veen om een indicatie te krijgen.

Link naar artikel: Hoe is uw gehoor?

De werking van het oor en het gehoor

Onze oren zijn één van de meest complexe organen van ons lichaam. Zij ontvangen geluidsgolven en zenden ze naar onze hersenen. Hier worden ze geanalyseerd en omgezet naar geluiden die u kunt verstaan. Maar hoe werkt ons gehoor nu eigenlijk?

Stap 1 - De oorschelp

De kraakbenige oorschelp vangt geluidsgolven op en leidt deze tot aan het trommelvlies

Stap 2 - Het middenoor

De geluidsgolven zorgen ervoor dat het trommelvlies gaat trillen, waardoor vervolgens de drie kleine gehoorbeentjes in het midden oor worden geactiveerd. De drie kleine botjes worden als volgt genoemd; hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij werken samen als een hefboom die de akoestische trillingen in de lucht omzetten naar mechanische energie, die vervolgens geleidt wordt naar de vloeistof in het binnenoor, via het ovale venster. De beweging van dit ovale venster zorgt ervoor dat de geluidsgolven naar de vloeistof in het binnenoor geleid worden.

Stap 3 - Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit met vocht gevulde kanalen en wordt gevormd door de spiraalvormige cochlea. De kanalen in de cochlea zijn voorzien van ongeveer 20.000 microscopisch kleine haarcellen die de geluidstrillingen omzetten naar zenuwpulsen. Het zenuwnetwerk zorgt ervoor dat deze pulsen naar de hersenen gestuurd worden waar het impulsen interpreteert als waardevolle geluiden.

Link naar artikel: De werking van het oor en het gehoor

Soorten gehoorverlies

Er zijn drie soorten gehoorverlies. Sensorineuraal gehoorverlies of perceptief gehoorverlies, conductief gehoorverlies of geleidingsverlies en gemengd gehoorverlies.

Sensorineuraal gehoorverlies of perceptief gehoorverlies
Bij dit type gehoorverlies wordt het moeilijker om spraak van lawaai te onderscheiden. Hoge tonen, zoals het fluiten van vogels, verdwijnen ineens. Mensen lijken te mompelen en u moet steeds vaker om herhaling vragen. Een perceptief gehoorverlies is blijvend en kan medisch niet behandeld worden, maar een hoortoestel helpt in de meeste gevallen wel. Dit is het meest voorkomende type gehoorverlies. Hierbij zijn de kleine trilhaarcellen in de cochlea beschadigd. De trilhaarcellen geven het geluid door naar de gehoorzenuw en vervolgens naar de hersenen. Dit type gehoorverlies kan veroorzaakt worden door:

 • een lawaaitrauma
 • een genetische afwijking
 • een virale infectie in het binnenoor
 • sommige medische behandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie
 • een hoofdtrauma
 • leeftijd

Conductief gehoorverlies of geleidingsverlies

Bij een conductief gehoorverlies worden de geluidsgolven geblokkeerd vóór ze het binnenoor bereiken. Het probleem bevindt zich in de gehoorgang of het middenoor. Dit kan veroorzaakt worden door:

 • een oorsmeerprop
 • otosclerose (verbening van de beentjesketen in het middenoor)
 • vochtophoping in het middenoor
 • middenoorinfecties
 • een trommelvliesperforatie

In de meeste gevallen kan een geleidingsverlies medisch behandeld worden.

Gemengd gehoorverlies
Als sensorineuraal gehoorverlies samengaat met conductief gehoorverlies, dan is er sprake van gemengd gehoorverlies. Bij gemengd gehoorverlies is zowel medische behandeling als het dragen van een hoortoestel nodig.

 

Link naar artikel: Soorten gehoorverlies

Gevolgen van gehoorverlies

Heel wat facetten van het dagelijkse leven worden met gehoorverlies steeds lastiger. Gesprekken met vrienden en familie, vergaderingen, televisie kijken en telefoongesprekken vergen een bijzondere inspanning. Niet zelden onttrekken personen met gehoorverlies zich aan dergelijke activiteiten en raken ze sociaal geïsoleerd. Hun levenskwaliteit vermindert aanzienlijk.

Sociale gevolgen
Studies hebben aangetoond, dat personen met gehoorverlies die geen hoortoestellen gebruiken meer verdriet, angst en zorgen ervaren dan gebruikers van hoorsystemen. Zij verminderen hun sociale activiteiten, worden emotioneel instabiel en ondervinden moeilijkheden om zich te concentreren. Aan de andere kant blijkt uit studies ook, dat de levenskwaliteit van gebruikers van hoortoestellen drastisch toeneemt zodra zij het toestel beginnen te gebruiken. Hun familiale banden zijn hechter, ze hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich onafhankelijker en zelfverzekerder.

Fysieke gevolgen
Indien gehoorverlies niet verholpen wordt, kan het fysieke gevolgen meebrengen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en stress.De hierboven beschreven symptomen worden niet noodzakelijk veroorzaakt door onbehandeld gehoorverlies, maar worden waargenomen in vele gevallen.

Link naar artikel: Gevolgen van gehoorverlies

Horen en verstaan, 2 verschillende dingen

Volgens de Dikke van Dale is 'horen': gehoor hebben / niet doof zijn / met het oor waarnemen. En 'verstaan': duidelijk horen en begrijpen. Waar het op neer komt: 'horen' en 'verstaan' zijn 2 verschillende begrippen en hebben 2 verschillende definities. Waarom denkt iedereen dan dat het hetzelfde is?

Horen en verstaan...

“Horen” is geluid waarnemen: “Ik weet dat er iets is gezegd”. “Verstaan” is de geluiden verwerken tot klanken en die worden verwerkt tot woorden en zinnen: “Zei je nou buis of muis?” Verstaan is alleen op spraak gericht.

Horen en verstaan zijn twee problemen waar slechthorenden elke dag mee geconfronteerd worden. Je bent bang dat je iets niet hoort en daardoor iets mist. Tegelijkertijd ben je ook bang dat je niet verstaat wat er gezegd wordt.

Je kunt zelf als slechthorende zoveel mogelijk doen om ervoor te zorgen dat je alles hoort en verstaat, maar dat wordt een dagtaak en is heel vermoeiend. Je kunt je slechthorendheid niet compenseren door extra je best doen om “alles te volgen”. Je bent niet voor niets slechthorend. Dat betekent dat je niet alles kán horen of verstaan. Sommige klanken en toonhoogtes kunnen buiten je frequentie bereik liggen.

Er zijn een paar dingen waardoor de communicatie met slechthorenden beter gaat. Praat duidelijk, praat niet te zacht en niet te hard, praat op een normaal tempo, sta met je gezicht in het licht, de mond moet zichtbaar zijn voor spraakafzien, probeer zoveel mogelijk te ondersteunen met je handen, herhaal wat je zegt als het niet begrepen wordt, doe soms even samenvatten, wacht even met beurt nemen, maak dingen visueel. Wat je beter niet kunt doen is overarticuleren (overdreven mondbewegingen maken), schreeuwen, mompelen, niet aankijken, hand voor je mond houden en zinnen afraffelen.

Een ander iets wat met “horen en verstaan” te maken heeft: klankverwerking. Als mensen praten en je verstaat het niet, vraag je automatisch om herhaling. Als de mensen beginnen met de herhaling, dringt het vaak door wat er net is gezegd. Als slechthorende heb je moeite met klankonderscheid. De “b” en de “p” enz. Als iemand tegen je praat moeten je hersenen eerst de klanken oppikken dan onderscheiden en daarna pas verwerken tot woorden en zinnen.

Een voorbeeld: “was het een b of een p”? “Een buis of pluis?” “Is er iets niet buis?” Waarschijnlijk is het hier “pluis”. Wat bij horende mensen automatisch gaat, verloopt bij slechthorenden moeizamer. Het duurt net iets langer voordat alles verwerkt is.

Link naar artikel: Horen en verstaan, 2 verschillende dingen

Communiceren met iemand met gehoorverlies

Is het lastig praten met een slechthorende? Met behulp van onderstaande adviezen kunt u beter communiceren met iemand die gehoorverlies heeft. 

Duidelijk en helder te spreken

 • Spreek op een normale toon. Schreeuwen maakt onverstaanbaar.
 • Ga niet heel langzaam praten. Let goed op dat al uw woorden te onderscheiden zijn, maar niet zo langzaam dat het ritme verdwijnt.

Probeer de aandacht van de luisteraar te trekken voordat u begint met spreken

 • Voordat u begint met spreken, moet u de luisteraar erop wijzen dat u met hem wilt communiceren.

 Kijk de luisteraar aan

 • Zorg ervoor dat u zodra u met iemand spreekt die gehoorverlies heeft deze persoon duidelijk uw mond kan zien tijdens het spreken – zeker in een rumoerige omgeving. De meeste mensen hebben een natuurlijke gewoonte om te liplezen.
 • Houdt oogcontact tijdens het spreken.

 Blijf dicht in de buurt

 • Blijf op ongeveer 1-2 meter afstand van de luisteraar.
  Als een luisteraar aan één zijde beter kan horen, zorg ervoor dat u aan die zijde blijft spreken.

Gebruik lichaamstaal om nadruk te leggen op gevoelens

 • Wij communiceren veel meer dan we denken door gezichtsuitdrukking, gebaren en toonzetting.

Herhaal en verduidelijk als u niet wordt verstaan

 • Indien nodig moet u uw zin herhalen, gebruik andere woorden die misschien makkelijker te verstaan zijn.
 • Wanneer een slechthorende wil deelnemen aan een gesprek dat reeds gaande is, praat hem dan bij over het onderwerp zodat het gesprek gemakkelijk voortgezet kan worden.

Verminder of schakel achtergrondlawaai zoveel mogelijk uit

 • Schakel zoveel mogelijk achtergrondgeluiden uit voordat u begint met een gesprek. Tv’s, radio’s airconditioners en zelfs andere mensen die spreken kunnen van invloed zijn op een slechthorende.
 • Spreek, in een lawaaiige omgeving, recht in het oor van de luisteraar op een aanvaardbaar volume (niet te hard).
 • Probeer situaties te vermijden waarbij u dicht naast het gangpad of naast een open raam dichtbij het verkeer zit. Komt u in een lawaaiige omgeving zoals een restaurant, kies dan een rustige hoek uit in plaats van het druk bezette gedeelte.

Door deze eenvoudige suggesties op te volgen zult u merken dat het houden van een goed gesprek niet altijd moeilijk hoeft te zijn. En denk eraan – extra aandacht en steun helpt de nieuwe hoortoesteldrager alle voordelen van zijn of haar toestel te ontdekken.

Link naar artikel: Communiceren met iemand met gehoorverlies

Tinnitus

Tinnitus (van het Latijnse werkwoord 'rinkelen') is een onvrijwillige waarneming van geluid in het hoofd. In ongeveer 80-85% van de gevallen gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies, maar het kan ook worden veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden, ongevallen, oorontsteking, veroudering of stress.

Tinnitus is net zo individueel als u bent

Tinnitus kan in verschillende soorten geluiden tot uiting komen: 

 • Een zoemend geluid of een piep in de oren
 • Een sissend of brullende geluid
 • Hoge, lage-, één- of meerdere geluiden afgezwakt
 • Af en toe of constant

Oplossingen tinnitus

Met behulp van een tinnitusmaskeerder kunt u een aanzienlijke verlichting ervaren. Een tinnitusmaskeerder is een soort hoortoestel welke een ruisgeluid aanbiedt. Hierdoor wordt u afgeleid van uw eigen ruis. Hierdoor wordt de tinnitus vaak als minder heftig ervaren of in enkele gevallen kan het helemaal naar de achtergrond gaan. Soms geeft alleen de versterking van het hoortoestel al een verlichting van de tinnitus. Ook zijn er therapieën welke de tinnitus kunnen verbeteren.

Last van tinnitus?

Heeft u last van tinnitus dan kunt u het beste een afspraak bij ons maken. Wij kunnen met u bespreken wat een goede oplossing voor u kan zijn. In sommige gevallen zullen wij u doorverwijzen naar het audiologisch centrum voor verdere diagnostiek en behandeling. In andere gevallen kunnen wij u zelf oplossingen aanbieden.

Link naar artikel: Tinnitus

Wat zegt u? Over slechthorendheid

Goed horen garandeert kwaliteit van leven. Kunnen verstaan en verstaan worden. De dialoog tussen mensen en het duidelijk maken wat men precies bedoelt hangt niet alleen van woorden af maar ook van bijvoorbeeld nuances in toon. Voor iemand die goed hoort is dit allemaal heel natuurlijk en gewoon. Het belang van goed horen kan daarom alleen goed worden begrepen wanneer we ons voorstellen hoe het zou zijn met een slecht gehoor.

Hoe herken je slechthorendheid?
Slechthorendheid is in het begin zeer moeilijk vast te stellen. In de meeste situaties is het slechter wordende gehoor een langzaam proces. De omgeving past zich aan en spreekt in een conversatie bijvoorbeeld wat harder. In het begin worden vaak vooral de hoge tonen niet meer gehoord. Woorden zijn dan meestal nog wel redelijk verstaanbaar, maar de nuances in tonen, het "gevoel" verdwijnt. Zelfs wanneer u het niet meteen herkent: in deze fase is "begrijpen" al gelimiteerd en kan dit vervelende misverstanden veroorzaken die diep in het gedrag van mensen kunnen ingrijpen.

Slecht horen en slecht zien?
Slechthorendheid is eigenlijk net zo "normaal" als slecht zien. Meestal betreft het een volmaakt gezond oor dat, net als een gezond maar technisch niet perfect oog, gemakkelijk corrigeerbaar is. Vergelijk het hoortoestel dus met de alom geaccepteerde (lees)bril. Ongeveer 10% van de bevolking heeft in meer om mindere mate last van slechthorendheid. Optiek van Veen is leverancier van innovatieve en krachtige digitale hoorconcepten met een cosmetisch fraaie en zeer effectieve oplossing. Wij leveren een range van cosmetisch attractieve hoortoestellen met een gegarandeerde klanttevredenheid.

Link naar artikel: Wat zegt u? Over slechthorendheid

Design by No.3 | Nummerdrie.nl | Ontwerpstudio